Tanskalainen tyttö.

Tanskalainen tyttö (The Danish Girl, 2015) on tarina 1800-luvun loppupuolella syntyneestä Einar Wegeneristä, tanskalaisesta taidemaalarista. Elokuvan alussa sekä katsojan että Einarin huomio kiinnittyy pieniin naisellisiin asioihin, kunnes lopulta pienet asiat kulminoituvat johonkin suurempaan, ja Einarin sisälle kauan sitten lapsuudessa lukittu pääsee vihdoin päivänvaloon.

Tanskalainen tyttö on myös tarina Gerda Wegeneristä, Einarin vaimosta. Hänen rakkautensa on niin vahvaa, että se kestää myös sen jälkeen, kun hänen puolisonsa ei enää voikaan olla hänen puolisonsa. Kun Einarista tuleekin Lili.

Sekä Eddie Redmayne että Alicia Vikander tekevät vahvat roolisuoritukset. Einar/Lili on kaunis, hauras, rikkonainen, ja on lumoavaa seurata, miten ulkoisesti miehestä kasvaa se ihminen, jollainen hän on sisältä aina ollut. Samalla on sydäntäsärkevää seurata Gerdaa ja hänen tunteitaan. Vikander tulkitsee hienosti sitä kipua, jota Gerdaa poltteleva rakkaus aiheuttaa.

Elokuva on ymmärrettävästi saanut myös paljon kritiikkiä osakseen. Kuitenkin nti Kirjastotäti haluaisi muistuttaa, että tarina on myös tarina tuosta ajasta. Sata vuotta sitten sukupuolista ajateltiin aika eri tavoin kuin nykypäivänä, jopa modernissa Pohjoismaassa kuten Tanskassa. Siksi nti Kirjastotädin mielestä elokuvaversion Lilin naiseus oli uskottavaa, vaikka se oli jotain niinkin kliseistä kuin käsien asentoja, mekkoja ja korkkareita. Sitä paitsi, jos hän koki sellainen nainen olevansa, miksei hän sellainen nainen saisi olla. Ainakin Googlen kuvahaun perusteella Lili Elbe näyttäisi näyttäytyneen hyvin ”perinteisen” naisen näköisenä, joten miksei tätä olisi saanut myös elokuvassa tuoda ilmi.

Tanskalainen tyttö on kuviltaan kaunis ja kaihoisa. Maalauksellisen kauniiden kohtausten kautta nähdään myös suuri tarina. Hieno. Suosittelut.

-Nti Kirjastotäti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: