Laura Ertimo ja Satu Kontinen: Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista.

Laura Ertimon kirjoittama ja Satu Kontisen kuvittama Yö-kirja kertoo ihanan lyhyesti mutta ei yhtään lässyttävästi lapsille yöstä. Mitä se yö oikeastaan on, mitä pimeässä tapahtuu, miksi pitää nukkua, mitä unet ovat. Siinä sivussa tulee opittua maapallosta ja vuodenaikojen vaihtelusta, tähtien avulla suunnistamisesta (tai ainakin sen mahdollisuudesta), tappi- ja sauvasoluista ja hämäränäöstä, vilke- ja talviunista… Ihan kaikesta, vähäsen, kiinnostavasti.

Mustavalkoinen kuvitus kruunaa upeasti kaiken. Eläimet ja kasvit ovat ihanan näköisiä, kuvat herättelevät mielikuvitusta ja kaikki on jotenkin niin ilmeikästä, yksityiskohtaista ja samalla rauhoittavaa. Kontinen on todella tehnyt upeaa työtä.

Ainut puute, jonka kirjasta keksin, on pieni sekavuus. Välillä on yöllisiksi muistiinpanoiksi nimettyjä aukeamia, jotka näyttävät juuri siltä: jonkun toisen muistiinpanoilta. Joistain kohdista on vähän vaikea päästä kärryille siitä, mitä tällä on haettu, ja miten sen ääneenlukiessaan pukisi kokonaiseksi lauseeksi. Näitä muistiinpanoja ei kuitenkaan ole säännöllisesti eri aiheista, vaan lähinnä kirjan alkupuolella, mikä on vähän outoa. Jos lähdetään johonkin tällaiseen, pitäisi lähteä kunnolla ja tehdä niin kirjan loppuun saakka.

Samaten alussa oli ihan tarinamuodossa intiaanikertomus Muurahaisnaisesta ja Harmaakarhusta. Se oli ihan mielenkiintoinen, mutta vastaavia tarinoita ei tainnut olla enempää. Ainakin loppupuolella kerrottaessa vaikkapa painajaiset syövästä Bakusta, Bakusta nimenomaan kerrottiin, eikä kerrottu tarinaa. Se oli sääli.

Muutoin kirja on aivan ihana. Kirja tuo hämärän ajan mukavan läheiseksi lapselle, niin, ettei pimeää tarvitse ainakaan pelätä. Lämpimät suosittelut kelle hyvänsä, jota kiinnostavat pimeän salaisuudet. Ja ketäpä eivät kiinnostaisi.

-Nti Kirjastotäti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: