Liv Strömquist: Kielletty hedelmä.

Yksi Ruotsin tunnetuimmista sarjakuvantekijöistä, Liv Strömquist, on tehnyt jo kuusi sarjakuva-albumia, joista Kielletty hedelmä on ensimmäinen suomeksikin ilmestynyt. Strömquistin sarjakuvat ovat voittaneet useita palkintoja, eikä Kielletyn hedelmän luettuaan tarvitse ihmetellä, miksi.

Albumi ei millään tavalla edusta sitä stereotyyppistä mallia sarjakuvasta, koska kirja on ladattu täyteen tiukkaa tietoa. Tietoa mistä? No siitä, jota tavataan kutsua ”naisen sukuelimeksi”, kuten takakansi nasevasti tiivistää.

Sarjis valottaa upeasti historiaa naisen ja naiseuden näkökulmasta. Sivuille on nivottu helposti omaksuttavaan muotoon suunnilleen kaikki vulvasta, orgasmista, kuukautisista, (tarpeettomasta) häpeästä, naisen ruumiinosien ja tuntemuksien suhteesta miehen vastaaviin, vaikka niiden pitäisi olla suhteessa ihan vain itseensä.

Kielletty hedelmä on sanalla sanoen loistava. Siinä on jotain sekä kasvamassa olevalle ihmiselle että meille jo vähän vanhemmille, jotka olisimme ehkä tarvinneet tätä kirjaa jo aiemmin. Se murtaa käsittämättömiä naiseuden ja ihmisyyden muureja, joiden olemassaoloa ei ehkä ollut ennen huomannutkaan. Se tuo puheenaiheeksi asioita, joiden kuvitteli olevan puhumisen ulottumattomissa. Häpeämättä Kielletty hedelmä tuo esille sen, mikä ennen oli ok, mutta vuosisatojen ja -tuhansien saatossa onkin muuttunut jotenkin vääräksi, ikäväksi, vajavaiseksi.

Ehdottomasti, lue tämä. Olit sitten nainen, mies tai jotain muuta, jo itsesi tunteva tai vielä minuuttasi hakeva. Kuka tahansa oppii kirjasta uutta, sekä historiasta että omasta itsestään. Hieno. Kiitos Liville, toivottavasti tämän myötä myös muita hänen teoksiaan saadaan luettavaksi suomeksi.

-Nti Kirjastotäti

One response to “Liv Strömquist: Kielletty hedelmä.

  1. Päivitysilmoitus: Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne. | Nti Kirjastotäti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: