Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista.

Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista on ollut yksi tämän kevään/kesän puhutuista kirjoista. Vaikka nti Kirjastotädin tulee harvemmin luettua kirjoja, jotka ovat juuri nyt jotenkin niin pinnalla, tähän hän tarttui oikeastaan tietämättä edes sen olevan niin kiitelty ja kehuttu.

Teos on kieltämättä ansainnut kaiken hypetyksensä. Se on hieno.

Pala palalta tarina raottaa Samuelia, hänen persoonaansa ja hänen elämäänsä. Kirjoittajan ja haastateltavien kertomukset luovat ehjemmän kuvan Samuelista, ehjemmän, kuin yksi ihminen voisi kuvailla. Samalla lukijalle kerrotaan paljon myös Laidesta ja Vandadista, elämästä ja ystävyydestä, rakkaudesta ja kuolemasta. Kaikesta.

Vaikka kirjassa on vähän dekkarin tyyliä, se ei kuitenkaan nti Kirjastotädin mielestä ole ollenkaan dekkari. Tähän on siis helppo tarttua, jos haluaa hieman arvoituksellisuutta ilman raakoja kohtauksia tai muuta dekkarimaailman puolella nyt niin käytettyä shokeeraamista (sellaista, mistä nti Kirjastotäti ei innostu yhtään). Vaikka onhan tässäkin teoksessa käsitelty isoja aiheita: pahoinpitelyitä, laitonta maahanmuuttoa, köyhyyttä… Ne eivät kuitenkaan ole tarinan keskiössä.

Usein kirjat ovat hienoja, mutta loppuratkaisu jotenkin onnistuu latistamaan kaiken. Ehkä kirjoittajakin on rynnännyt siihen samalla vauhdilla kuin lukijakin, eikä se siksi imaise mukaansa yhtä tiiviisti. Kaikki se mitä en muista on ihana poikkeus. Tarina kuljettaa alusta loppuun saakka, ja vaikka etenkin alussa on vaikea hahmottaa minäkertojien henkilöllisyyksiä, on se ihan yhdentekevää, koska kaiken keskellä on kuitenkin Samuel. Lauseet ja sanat pitävät otteessaan viimeiselle riville saakka, ihan kirjaimellisesti.

Tämä on hieno. Mosaiikkimaisesti muttei millään tavalla muka-taiteellisen sekavasti koottu tarina ihmisestä ja ihmisyydestä, siitä, miten asioilla on aina (vähintään) kaksi puolta. Ja siitä, kuinka kukaan muu ei oikeastaan voi koskaan tietää, kuka toinen todella sisimmässään on. Vain sinä itse tiedät totuuden. Jos sinäkään.

Vahvat, lämpimät suosittelut.

-Nti Kirjastotäti

Ps. Älkää lukeko liikaa arvosteluja tai kuvauksia kirjasta etukäteen, jos päätätte lukea sen. Henkilöyden paljastuminen pala palalta toimii niin hyvin, että on turha pilata sitä tietämällä liikaa etukäteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: