Niina Repo: Kompleksi.

Nti Kirjastotäti suorastaan haastoi itsensä lukemaan Niina Revon uusimman romaanin Kompleksi, vaikka tiesi sen olevan aika erityylinen tavalliseen kirjamakuunsa nähden. Koska Revon tuotanto oli hänelle ennestään suorastaan tuntematonta, oli aika tehdä asialle jotain.

Kompleksi kertoo Niinasta, jonka sekä työ- että yksityiselämä heittävät kärrynpyörää. Kirjan rakenne paljastaa lukijalleen palan sieltä, toisen tuolta, vähän menneisyydestä, mutta ei kuitenkaan, ja tapahtumat haparoivat toden ja kuvitellun, tämän maailman ja pienen mielenvikaisuuden rajamailla.

Kirja on hyvä. Se sukeltaa niin aidosti ja raa’asti stressaantuneen, elämäänsä uusiksi miettivän ihmisen sieluun, että tajunnanvirtaista Niinan ajattelua ei voi kuin seurata vierestä nyökytellen. YT-neuvottelut sekä töissä että kotona taitavat jollain tasolla olla tuttuja kaikille, ja on ihanaa, kun joku pukee sanoiksi ne työpaikan ärsyttävään ihmiseen kohdistuvat tunteet. Puhumattakaan siitä, kuinka mehevästi kirjailija on tuonut paloja omasta elämästään osaksi kuvitteellisen Niinan tarinaa, jotta lukija saa arvailla vielä enemmän, mikä on totta ja mikä satua.

Mutta loppuratkaisu. Siihen nti Kirjastotäti oli ensimmäisellä lukukerralla hieman tyytymätön. Kuitenkin parin päivän levon jälkeen, luettuaan viimeiset luvut uudelleen, nti Kirjastotätikin alkoi paremmin ymmärtää tarinan viimeisten palikoiden paikan. Todellakin, tässä on kirja, joka suorastaan vaatii useamman tarkastelukerran.

Teos on mielenkiintoinen, ja Repo on taitava kirjailija. Revolta on ilmestynyt jo useita kirjoja, yhteensä 11 romaania sekä muita kirjoituksia, joten luettavaa riittää kyllä. Hyvä.

-Nti Kirjastotäti

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: