Rauno Lahtinen: Turun puretut talot.

Ensimmäisenä nti Kirjastotäti haluaa painottaa sitä, että tästä teoksesta tuli lähinnä katsottua kuvat eikä pahemmin luettua tekstejä. Hän pidättää täten itsellään täyden takaisinveto-oikeuden ihan mistä tahansa sanasta, jonka hän alla tulee esittämään.

Rauno Lahtisen Turun puretut talot -kirja esittelee nimensä mukaisesti Turusta vuosien 1950-1982 aikana purettuja kauniita, vanhoja taloja ja niiden tarinoita. Vaikka tekstiä ei tule pahemmin luettua, on koko kirjasta aistittavissa kirjailijan suunnaton ihmetys sitä kohtaan, miksi näin on tehty. Hän teksteissään selittääkin, miten se on ylipäätään ollut mahdollista. Selityksien vierellä kulkee mustavalkokuvia uskomattoman kauniista, persoonallisista taloista, joita ei enää ole.

Jopa näin uusturkulaisena kirja kuohuttaa. Oikein suututtaa, kun näkee sen kaiken kauneuden, jota voisi olla, mutta ei ole!

Keskustan katuja kulkiessaan huomaa kyllä ne vielä olemassa olevat entisen arkkitehtuurin taidonnäytteet, mutta voi pojat, miten paljon enemmän sitä vielä voisikaan olla. Onhan se totta, että ihan mitä tahansa ei voi säilyttää. Ilmeisesti esimerkiksi poikkeuksellisen upeaa Lindblomin taloa ei olisi voinut säästää savimaahan uppoamisen vuoksi, vaikka olisi haluttukin. Toisaalta tämä oltaisiin ehkä voitu välttää, mikäli talo ei sopivasti olisi jäänyt vaille kunnollista hoitoa.

Ei ole mikään ihme, että tällaisen tuhoaallon jäljiltä turkulaiset eivät enää anna purkaa tai muuttaa yhtään mitään. Vähäpätöisempiäkin taloja puolustetaan, kun pelätään, että jos annetaan periksi tässä, kohta puretaan tämä ja tuokin.

Kirjailija ei itsekään ole kyennyt pitämään omaa mielipidettään asiasta täysin kurissa, mutta ehkä sitä ei tarvinnutkaan pitää. Minkäänlaista paatosta teksti ei kuitenkaan ole, vaan melko hyvin pysytään asiassa. Lahtisen kiihkeä palo aihetta kohtaan on kuitenkin aistittavissa jokaisella sivulla.

Puretuista taloista kertovaan sarjaan on tullut neljä osaa. Tämä ensimmäinen pysyttelee kauppatorin lähimmissä kortteleissa, ja toinen aloittaa surulliset tarinansa Julinin korttelista ja jatkaa kohti Puutoria ja linja-autoaseman seutua. Kolmas esittelee Puutarhakatua, Puistokatua ja Portsaa edeten kohti satamaa, ja neljäs hyppää itäiseen keskustaan ja Kupittaalle. Monet kirjojen kuvista ovat ennenjulkaisemattomia.

Kakkososa on jo matkalla nti Kirjastotädin hyppysiin, odotettavissa siis lisää kiukkua ja korvista nousevaa savua. Toivottavasti muitakin kuin sivustakatsojia kaduttaa kauniin keskustan tuhoutuminen.

-Nti Kirjastotäti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: