Sarah Waters: Parempaa väkeä.

Sarah Watersin Parempaa väkeä vie lukijansa 1920-luvun Lontoon liepeille ja kertoo Frances Wraysta, ”parempiin” piireihin kuuluvasta nuorehkosta naisesta, joka olosuhteiden vuoksi on jäänyt vanhaksipiiaksi vanhempiensa kotiin huolehtimaan äidistään. Perheen miehet ovat kuolleet, veljet sodassa ja isä sen seurauksiin, rahat ovat huvenneet, palvelusväkeä ei ole varaa palkata ja Frances tekee parhaansa mukaan kaikki taloustyöt. Lisärahaa on kuitenkin saatava jostain, joten osa talon huoneista annetaan vuokralle. Taloon muuttavat Leonard ja Lilian Barber, vilkas, eloisa, juhliva nuoripari. Frances ja hänen äitinsä totuttelevat uuteen tilanteeseen, vieraisiin ihmisiin oman kattonsa alla vähitellen, ja kohtaavat Barbereita lähinnä aulassa ja portaikossa. Vähitellen kuitenkin hyvin erityylisten Francesin ja Lilianin suhde kehittyy läheisemmäksi kuin vain vuokralaisen ja vuokranantajan suhde, paljon läheisemmäksi, ja sillä on seurauksensa.

Koska nti Kirjastotäti on vähän hitaanpuoleinen lukija, häntä varoitettiin etukäteen juonen hitaasta etenemisestä. Ja onhan kirja aikamoinen möhkäle, vaatimattomat 595 sivua. Kuitenkin vaikka tarinan pääpiirteet voisi tiivistää helposti pariin virkkeeseen, oli kuvailu niin erinomaista, kuitenkin niin eteenpäin vievää, ettei hetkeäkään ollut sellainen olo, että johan tätä asiaa on jauhettu ihan riittävän pitkään. Tunnelma otti valtaansa, ja kirjaa oli helppo lukea.

Nti Kirjastotädin arvostettava kollega oli lukenut Sarah Watersilta ensin romaanin Vieras kartanossa ja sitten tämän Parempaa väkeä. Vieras kartanossa oli hänen mielestään niin paljon parempi, että sen jälkeen Parempaa väkeä oli suorastaan pettymys.

Toinen arvostettava kollega oli lukenut ensin Silmänkääntäjän, sitten Vieraan kartanossa ja lopuksi Parempaa väkeä, ja todennut saman: ensimmäinen kirja oli paras, sen jälkeen muut olivat pettymys ja isompi pettymys. Nti Kirjastotäti on siis oikeilla raiteilla lukiessaan kirjat päinvastaisessa järjestyksessä. Hyvän kirjan jälkeen pitäisi olla tiedossa vain parempaa ja vielä parempaa.

Sarah Watersilta on ilmestynyt myös Yövartija sekä toistaiseksi kääntämättömät teokset Tipping the Velvet ja Affinity. Hänen tuotantoaan on helppo yhtyä ylistämään jo yhdenkin teoksen perusteella. Vieras kartanossa onkin odotellut lukulistalla hyvän tovin, ehkä seuraavaksi on aika tarttua siihen.

-Nti Kirjastotäti

Mainokset

2 responses to “Sarah Waters: Parempaa väkeä.

  1. Haha! Seuraavaksi sitten Vieras kartanossa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: