Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö.

Moranin teos Näin minusta tuli tyttö ujuttautui nti Kirjastotädin käsiin kertomatta etukäteen, mistä varsinaisesti on kyse. Olikin pieni hämmennys lukea ensimmäiset kaksi lukua lähinnä 14-vuotiaan hormonihuuruisesta itsetyydytyksestä. Tässäkö tämä kohuttu kirja nyt on?

Onneksi tarina lähti tämän jälkeen etenemään, ja jalkovälin asiatkin saivat jäädä edes hieman taka-alalle, ainakin lukijan silmissä. Siinä sivussa, tai oikeastaan kaiken keskipisteessä, päähenkilö Johanna Morrigan hylkää lapsuuden ja kasvaa nuoreksi, hylkää nuoruuden ja kasvaa nuoreksi aikuiseksi.

Tarina on täynnä yksityiskohtia bändeistä sekä 90-luvun alun ajankuvaa, ja nimet ja paikat vilahtavat tekstissä niin luonnollisesti, ettei itselle tuntemattomia nimiäkään ala sen kummemmin epäillä. Kaikki on totta ja realistista. Kaiken kokee ja ottaa vastaan niin kuin olisi itsekin 16-vuotias, jolle maailma on auki ja ihmiset näyttäytyvät vilpittöminä ja avoimina. Totuus iskee vielä joskus, mutta ei ihan vielä.

Mielenkiintoinen kokemus, kieltämättä. Ei ehkä sovi kaikille, mutta on mukava namupala nyt jo kadotetuilta teinivuosilta.

– Nti Kirjastotäti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: