Kirjavaras.

Markus Zusakin romaaniin perustuva elokuva Kirjavaras on lojunut nti Kirjastotädin hyllyssä niin kauan, ettei sitä kehtaa edes sanoa ääneen. Vaikeita aiheita on niin helppo vältellä. Tänään kuitenkin oli se päivä, kun tuli oikea hetki katsoa tämä.

Eikä elokuva ihan niin synkkä ollutkaan, mitä olisi aiheen perusteella voinut kuvitella. Tarinahan sijoittuu siis toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan. Toki siinä näytetään sodan ja natsien tekemät kauheudet; erityisen voimakas kohtaus on kristalliyön tapahtumat, kun taustalla lapsikuoro laulaa Saksan ja saksalaisten paremmuudesta ja samalla näytetään juutalaisten hakkaamista ja ikkunoiden särkemistä. Mutta silti surullisen juonen mukana kantaa jonkinlainen lämmin tunnelma ja ystävyys.

Nti Kirjastotäti ei itse pitänyt niinkään Kuolemasta minämuotoisena kertojana, vaikka se onneksi pysyttelikin vain alku- ja loppukohtauksissa. Jotenkin sen tyylistä tuli liian komediallinen olo, liian kepeä. Vaikka elokuva ei ollutkaan niin kovin synkkä, oli tämä jotenkin liikaa.

Hahmot olivat kaikki ihania, liikuttavia ja uskottavia. Kunpa jokainen saisi edes kerran elämässään kohdata oman Hansinsa. Oli myös mielenkiintoista nähdä senaikaista saksalaista elämää vähän syrjempää tapahtumien keskipisteestä ja lapsen näkökulmasta.

Voisi kuvitella, että kirjassa on ehditty paneutua enemmän myös kirjojen maailmaan, siitä kun koko romaani ja elokuva ovat saaneet nimensäkin. Kuitenkin elokuvassa suhde kirjallisuuteen jää ehkä vähän ohueksi, vaikka päähenkilö Lieselin näytetäänkin oppivan varsin nopeasti täysin lukutaidottomasta sujuvaksi lukijaksi ja kirjoittajaksi. Jotain sähäkämpää tähän olisi kuitenkin kaivattu, jotta viesti olisi kunnolla välittynyt myös elokuvasta.

Kiva tämä joka tapauksessa oli. Ja sopii ehdottomasti myös niille, jotka tahtovat tietää, mitä Saksassa oli tuolloin meneillään, mutta eivät tahdo nähdä niitä kaikista raaimpia kuvauksia aiheesta.

– Nti Kirjastotäti

Mainokset

2 responses to “Kirjavaras.

  1. Minusta tämä oli kirjana hyvä, mutten tiedä haluanko nähdä leffaa enää sen jälkeen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: