Jon Klassen: Det är inte min hatt.

Nti Kirjastotädin on häpeäkseen myönnettävä, ettei hän ole kovinkaan taitava ruotsin kanssa. Siksi hän petraa orastavia taitojaan lukemalla lasten kuvakirjoja, joista monet muutenkin kyllä tuntuvat olevan huomattavasti houkuttelevampia kuin suomalaiset vastineensa.

Tällä kertaa palautuksia hyllyttäessään nti Kirjastotäti törmäsi Jon Klassenin kirjaan Det är inte min hatt. Herran aiempi kirja, Jag vill ha min hatt, löytyy valikoimista myös suomeksi nimellä Haluan hattuni takaisin. Ei ole tietoa siitä, miksi molemmat kuvakirjat liittyvät hattuihin ja etenkin niiden katoamiseen.

Det är inte min hatt -kirjan juoni on kuvakirjaan sopivasti mukavan simppeli. Pieni kala myöntää heti alkuun, että hänen päässään oleva hattu ei ole hänen, vaan hän on varastanut sen. Siksi hän ui nopeasti pakoon vesikasvien lomaan. Ja luulee olevansa turvassa.

Kuvat ovat olevinaan yksinkertaisia. Oikeasti ne ovat tehokkaita. Kuvista välittyy aivan upea tunnelma, jonka vangitsevat niinkin yksinkertaiset asiat kuin silmien siristäminen tai kalojen eleettömältä tuntuva eteneminen.

Aivan upea, viehättävä kirja. Tyylissä on jotain niin mukavaa rouheutta, että kuvia on pakko selailla uudestaan. Lyhyet, napakat, viimeiseen asti mietityt lauseet täydentävät tunnelmaa. On vaikea keksiä oikeita sanoja, mutta jokin käsinkosketeltava rouheus aukeamista välittyy.

Tätä on ilo suositella.

– Nti Kirjastotäti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: