Hiljaisuus.

Pitkälle blogihiljaisuudelle on syy. Se on kirja.

Nti Kirjastotäti lukee parhaillaan A. J. Jacobsin Raamatullista vuotta. Hieman päiväkirjamuotoisessa kirjassa kirjailija yrittää vuoden ajan seurata Raamatun ohjeita ja lakeja, sekä selvittää samalla niiden taustoja ja noudattamistapoja eri uskonnollisten ryhmien keskuudessa.

Kirja on hirvittävän mielenkiintoinen, olisi sitä varmasti jopa sellaiselle ihmiselle, joka ei ole Raamatusta koskaan sen kummemmin välittänyt. Eihän kirjailijakaan ole; vaikka hän on virallisesti juutalainen, ei uskonto ole näkynyt hänen lapsuudessaan ja kasvatuksessaan lähes millään tavalla.

Ehkä se onkin se, mikä tekee kirjasta mielenkiintoisen. Siitä puuttuu kaikki se uskonnollinen kiihko, palo ja suorastaan hapatus, mikä yleensä seuraa perässä ennemmin tai myöhemmin yrittäessäsi jutella aiheesta yhtään kenenkään kanssa. Jacobs kykenee seuraamaan omaa toimintaansa ja rituaalien (päivittäiset rukoushetket, aamuinen tupsujen kiinnitys, viikottainen sapatti) merkitystä omaan olotilaansa yllättävän objektiivisesti. Vaikka ehkä yhteys Jumalaan ei olekaan vielä löytynyt (nti on noin puolivälissä vuotta), on yhteyttä omaan itseen ja ihmiskuntaan löytynyt sitäkin enemmän.

Nti Kirjastotäti jää edelleen tutkiskelemaan. Koska vaikka jonkun mielestä Jumala olisi täyttä huuhaata, joka vastaisi vain ihmiskunnan tarpeeseen jättää vastuu jonkun olemattoman niskaan, vaikka jonkun mielestä Raamattu olisi pelkkää huumausaineiden vaikutuksen alaisena sepitettyä satua… Kukaan ei voi kieltää sitä tosiasiaa, etteikö maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset olisivat hyviä vain hyvyyden itsensä vuoksi, jos ihmiset välttäisivät pahan puhumista, kateutta ja vihaa.

Nti Kirjastotädille kirja on antanut paljon ajattelemisen aihetta. Niin uskonnollista kuin yhteiskunnallistakin, suorastaan ihmiskunnallista. Siksi kaikki muu saa hetken odottaa. Mutta ei hätää, kirjan viimeinen palauttamispäivä on jo ensi viikolla; eiköhän sen jälkeen ole aikaa taas jollekin muullekin.

– Nti Kirjastotäti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: