Hiljaisuus.

Pitkälle blogihiljaisuudelle on syy. Se on kirja.

Nti Kirjastotäti lukee parhaillaan A. J. Jacobsin Raamatullista vuotta. Hieman päiväkirjamuotoisessa kirjassa kirjailija yrittää vuoden ajan seurata Raamatun ohjeita ja lakeja, sekä selvittää samalla niiden taustoja ja noudattamistapoja eri uskonnollisten ryhmien keskuudessa.

Kirja on hirvittävän mielenkiintoinen, olisi sitä varmasti jopa sellaiselle ihmiselle, joka ei ole Raamatusta koskaan sen kummemmin välittänyt. Eihän kirjailijakaan ole; vaikka hän on virallisesti juutalainen, ei uskonto ole näkynyt hänen lapsuudessaan ja kasvatuksessaan lähes millään tavalla.

Ehkä se onkin se, mikä tekee kirjasta mielenkiintoisen. Siitä puuttuu kaikki se uskonnollinen kiihko, palo ja suorastaan hapatus, mikä yleensä seuraa perässä ennemmin tai myöhemmin yrittäessäsi jutella aiheesta yhtään kenenkään kanssa. Jacobs kykenee seuraamaan omaa toimintaansa ja rituaalien (päivittäiset rukoushetket, aamuinen tupsujen kiinnitys, viikottainen sapatti) merkitystä omaan olotilaansa yllättävän objektiivisesti. Vaikka ehkä yhteys Jumalaan ei olekaan vielä löytynyt (nti on noin puolivälissä vuotta), on yhteyttä omaan itseen ja ihmiskuntaan löytynyt sitäkin enemmän.

Nti Kirjastotäti jää edelleen tutkiskelemaan. Koska vaikka jonkun mielestä Jumala olisi täyttä huuhaata, joka vastaisi vain ihmiskunnan tarpeeseen jättää vastuu jonkun olemattoman niskaan, vaikka jonkun mielestä Raamattu olisi pelkkää huumausaineiden vaikutuksen alaisena sepitettyä satua… Kukaan ei voi kieltää sitä tosiasiaa, etteikö maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset olisivat hyviä vain hyvyyden itsensä vuoksi, jos ihmiset välttäisivät pahan puhumista, kateutta ja vihaa.

Nti Kirjastotädille kirja on antanut paljon ajattelemisen aihetta. Niin uskonnollista kuin yhteiskunnallistakin, suorastaan ihmiskunnallista. Siksi kaikki muu saa hetken odottaa. Mutta ei hätää, kirjan viimeinen palauttamispäivä on jo ensi viikolla; eiköhän sen jälkeen ole aikaa taas jollekin muullekin.

– Nti Kirjastotäti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: