Janne Teller: Samantekevää.

Nti Kirjastotäti on ollut hieman kiireinen järjestäessään kaikenlaista, työhön kuuluvista satutunneista vapaa-ajan juhliin, sekä lukiessaan erästä 1930-luvun loppuun sijoittuvaa, hyvin mielenkiintoista kirjaa. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin, sillä nyt on Tellerin vuoro.

Nti Kirjastotäti lainasi jokunen aika sitten otsikonmukaisen teoksen, ja uusittuaan sen jo neljä kertaa, joutui palauttamaan sen tänään lähes viikon myöhässä. Huolimatta siitä huomattavasta ajasta, jonka teos nojasi nti Kirjastotädin kirjahyllyyn, hän ei saanut aikaiseksi lukea kirjaa. Ei ennen kuin tänään.

Kuten aina, kun kirja jää syystä tai toisesta lukematta, nti Kirjastotäti vilkaisi vielä kerran kirjan takakantta ennen teoksen sulkemista kuljetuslaatikkoon.

Sitten hän vilkaisi viimeistä lukua. Ja sitä edellistä. Ja sitä edellistä. Kunnes oli oikeastaan parempi aloittaa alusta.

Ja lopulta nti Kirjastotäti silmäili koko kirjan, alusta loppuun asti.

Jollain tavalla Tellerin kirja on niitä, jotka saavat jopa nti Kirjastotädin liikahtelemaan levottomasti tuolissaan. Siinä ei varsinaisesti ollut mitään kovin, kovin järkyttävää, ja samalla kuitenkin oli. Kun hetkeksikin pysähtyi ajattelemaan, miltä tuntuisi todella olla siinä hetkessä… On pakko lopettaa sen ajatteleminen. Samalla toivoo, että nuoret lukisivat näin vahvan teoksen, samalla, kun toivoo, ettei kukaan lukisi sitä.

Toivoo, ettei tällaisia asioita tapahtuisi, ja tietää, että niitä kuitenkin tapahtuu.

Kirjaan on käytetty mm. asiasanoja epätoivo, luopuminen, ryhmäkäyttäytyminen nuoret, uhraaminen, julmuus. Juuri sellaisista asioista tässä kirjassa on kyse.

Älä lue. Tai lue sittenkin.

Nti Kirjastotäti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: